Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.
Dažādība ikdienā!

Dažādība ikdienā!

Dažādots un veselīgs uzturs pietiekamā daudzumā nodrošina visas organismam nepieciešamās vielas. Pārtikas produkti dabiski satur dažādu pamata uzturvielu daudzumu (olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus), kā arī vitamīnus un minerālvielas. Tāpēc svarīgi uzturā iekļaut produktus no dažādām produktu grupām, kā arī tos kombinēt ēdienu pagatavošanas laikā. Piemēram, ogās, paprikā un apelsīnos ir C vitamīns, bet nav dzelzs un B12 vitamīna. Siers nodrošina kalcija un B12 vitamīna uzņemšanu, bet tajā nav C vitamīna.

Izslēdzot no uztura kādas grupas produktus, piemēram, gaļu vai zivis, jāpārliecinās, vai ar citiem pārtikas produktiem tiek uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas. Tiek izšķirtas piecas galvenās pārtikas produktu grupas: 

  • graudaugu produkti; 
  • augļi un dārzeņi; 
  • piens un piena produkti; 
  • gaļa, zivis, kā arī citi olbaltumvielas saturoši produkti – olas, pākšaugi, rieksti un sēklas; 
  • tauki un eļļas.

Galvenās pārtikas produktu grupas ikdienas uzturā var attēlot dažādos veidos, tostarp kā uztura piramīdu vai pēc šķīvja principa.

Mūsdienās galvenās pārtikas produktu grupas biežāk attēlo, izmantojot tā saucamo šķīvja principu: 

  • puse no šķīvja tiek piepildīta ar dārzeņiem un augļiem (vairāk jeb 3 daļas dārzeņu un 2 daļas augļu); 
  • viena ceturtā daļa tiek piepildīta ar graudaugiem (t.sk. griķiem, rīsiem, makaroniem, maizi) vai kartupeļiem; 
  • viena ceturtā daļa tiek atvēlēta olbaltumvielas saturošiem produktiem – gaļai, zivīm, pienam vai piena produktiem, olām, pākšaugiem; 
  • šķīvja centrā ir izvietota vismazākā daļa, kas apzīmē taukus un eļļas, ko izmanto ēdienu pagatavošanai, piemēram, augu eļļa salātos.

Savukārt saldumi un neveselīgas uzkodas parasti tiek attēlotas ārpus uztura šķīvja, tādējādi norādot, ka pārāk saldi, sāļi vai trekni produkti uzturā iekļaujami tikai atsevišķās reizēs. Papildus neaizmirstiet lietot pietiekamu ūdens daudzumu.

Centieties uzturā iekļaut vairāk augu izcelsmes pārtikas produktus. Pasaules Veselības organizācija rekomendē ik dienu lietot uzturā augļus un dārzeņus, kas samazina risku liekā svara un aptaukošanās attīstībai, kā arī samazina risku saslimt ar otrā tipa cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimībām, kā arī atsevišķām onkoloģiskām slimībām, piemēram, zarnu un kuņģa vēzi1 .

Ar veselīgu uzturu cilvēka organisms uzņem visas nepieciešamās uzturvielas un papildu vielas, tāpēc uztura bagātinātāju veidā tās uzņemt nav nepieciešams. Izvērtējot individuāli Jūsu veselības stāvokli un dzīvesveida paradumus, Jūsu ārstējošais ārsts papildus var rekomendēt vai ieteikt lietot D vitamīnu ziemas mēnešos, zivju eļļu sirds veselības profilaksei, vai citus uztura bagātinātājus. Nav ieteicams lietot uztura bagātinātājus, nekonsultējoties ar ārstniecības personu.

 

Avots: LR Veselības ministrija