Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.

Dārzeņu un augļu nozīmīgums

Kā izvēlēties un iekļaut uzturā dārzeņus, augļus un ogas?

Kā izvēlēties un iekļaut uzturā dārzeņus, augļus un ogas?

  • Ja dārzeņus, augļus un ogas pērkat veikalā, dariet to katru nedēļu, bet nelielos daudzumos, lai produkti vienmēr būtu svaigi.

  • Izvēlieties vietējas izcelsmes sezonālos dārzeņus, augļus un ogas, priekšroku dodot svaigiem vai saldētiem produktiem.

  • Dārzeņus, augļus un ogas iekļaujiet ēdienkartē katru dienu! Ēdiet tos dārzeņus, augļus un ogas, kuri Jums garšo.
Lasīt vairak
10 produkti, kas palīdz smadzeņu darbībai.

10 produkti, kas palīdz smadzeņu darbībai.

Mēs visi zinām, ka pārtika ietekmē to, kā mēs jūtamies un kā mēs izskatāmies, kā arī  tas, ko mēs ēdam, ietekmē mūsu domāšanu. Uzturvielām bagāti pārtikas produkti, kas bagāti ar antioksidantiem, veselīgiem taukiem, vitamīniem un minerālvielām, palīdz mums atjaunot smadzeņu šūnas, vienlaikus novēršot tādas slimības kā depresija un demence.

"Fakts ir tāds, ka mūsu smadzenes pastāvīgi noveco, un, lai gan mēs nevaram apturēt šo novecošanās procesu, mēs varam to palēnināt, patērējot uzturvielas, kas saglabā tās jaunu."

Tagad ir īstais laiks, lai savā uzturā iekļautu vairāk no šiem desmit uztura pīlāriem.

Lasīt vairak
Kā dārzeņi, augļi un ogas palīdz saglabāt veselību?

Kā dārzeņi, augļi un ogas palīdz saglabāt veselību?

Augļu un ogu atsvaidzinošo garšu rada organiskās skābes – citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe. Savukārt, patīkamo garšu un smaržu piešķir ēteriskās eļļas. Šīs vielas rosina apetīti, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un līdz ar to arī gremošanas sistēmas darbību. Dārzeņi, augļi un ogas satur arī dažādus fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu un fitoncīdus – vielas, kas spēj iznīcināt mikrobus.

Lasīt vairak
Antioksidanti dārzeņos, augļos un ogās

Antioksidanti dārzeņos, augļos un ogās

Vairumu vielu, kurām piemīt antioksidantu īpašības, var pazīt pēc krāsas, ko tās piešķir dārzeņiem, augļiem un ogām, piemēram, likopēns tomātus padara sarkanus, antocianīni mellenes un zilenes – zili violetas, dzērvenes un ķiršus – sarkanus, bet bietes iekrāso purpura krāsā.
Lasīt vairak
Šķiedrvielas dārzeņos, augļos un ogās

Šķiedrvielas dārzeņos, augļos un ogās

Šķiedrvielas (sauktas arī par balastvielām) ir dažādi pārtikas produktos esoši savienojumi, kas, atšķirībā no citām uzturvielām, netiek sašķelti un neuzsūcas cilvēka tievajā zarnā, bet nepārveidoti nokļūst resnajā zarnā. 
Lasīt vairak
Minerālvielas dārzeņos, augļos un ogās

Minerālvielas dārzeņos, augļos un ogās

Dārzeņi, augļi un ogas ir nozīmīgi minerālvielu avoti.

Termiski apstrādājot (vārot, sautējot u.c.) dārzeņus, augļus un ogas, tajos samazinās atsevišķu minerālvielu saturs, tādēļ pamatā dodiet priekšroku svaigiem dārzeņiem, augļiem un ogām. Taču arī termiski apstrādāti – vārīti, sautēti, cepti cepeškrāsnī – dārzeņi, augļi un ogas ir vērtīga ikdienas uztura sastāvdaļa. 

Lasīt vairak
Vitamīni dārzeņos, augļos un ogās

Vitamīni dārzeņos, augļos un ogās

Vislielākā nozīme dārzeņiem, augļiem un ogām ir kā vitamīnu avotiem. Vitamīnu daudzums dārzeņos, augļos un ogās ir atšķirīgs, tādēļ ir ieteicams ēst pēc iespējas daudzveidīgāk, iekļaujot savā uzturā dažādu krāsu dārzeņus, augļus un ogas, kā arī izvēlēties tos atbilstoši sezonalitātei. 
Lasīt vairak
Cik daudz dārzeņu, augļu un ogu jāēd?

Cik daudz dārzeņu, augļu un ogu jāēd?

Katru dienu uzturā jāiekļauj vismaz 500 g jeb 5 porcijas dārzeņu, augļu un ogu.
No tiem vismaz 3 porcijas jeb 300 g jāuzņem ar dārzeņiem, bet 2 porcijas jeb 200 g – ar augļiem vai ogām. Ieturot maltīti, pievērsiet uzmanību tam, lai puse no šķīvja būtu aizpildīta ar dārzeņiem vai augļiem, ogām (atkarībā no ēdienreizes). Vismaz pusei no dienā uzņemtajiem dārzeņiem, augļiem un ogām jābūt svaigā veidā.
Lasīt vairak
Kāpēc jāēd dārzeņi, augļi un ogas?

Kāpēc jāēd dārzeņi, augļi un ogas?

Veselīgs uzturs ir viens no veselības priekšnosacījumiem. Veselīgu uzturu veido četras produktu grupas: dārzeņi, augļi un ogas; cieti saturošie produkti (graudaugi un kartupeļi);  piena produkti; gaļas un zivju produkti, olas un pākšaugi.
Lasīt vairak