Antioksidanti dārzeņos, augļos un ogās
Antioksidanti ir bioloģiski aktīvas vielas, kuras organismā:
Vairumu vielu, kurām piemīt antioksidantu īpašības, var pazīt pēc krāsas, ko tās piešķir dārzeņiem, augļiem un ogām, piemēram, likopēns tomātus padara sarkanus, antocianīni mellenes un zilenes – zili violetas, dzērvenes un ķiršus – sarkanus, bet bietes iekrāso purpura krāsā.
- novērš šūnu membrānu bojājumus;
- palēnina novecošanās procesus;
- veicina sirds veselību;
- aizsargā imūnsistēmu;
- aizkavē vēža attīstību;
- pazemina holesterīna līmeni asinīs.
- C un E vitamīniem, A vitamīna priekštecim beta karotīnam un citiem karotinoīdiem, piemēram, luteīnam, likopēnam;
- minerālvielām – cinkam, mangānam; citām augu izcelsmes vielām, piemēram, augu polifenoliem.
Vairumu vielu, kurām piemīt antioksidantu īpašības, var pazīt pēc krāsas, ko tās piešķir dārzeņiem, augļiem un ogām, piemēram, likopēns tomātus padara sarkanus, antocianīni mellenes un zilenes – zili violetas, dzērvenes un ķiršus – sarkanus, bet bietes iekrāso purpura krāsā.
Antioksidanti | Kur atrodami |
Beta karotīns (A vitamīna | Burkānos, smiltsērkšķu augļos, upenēs, dažādu šķirņu kāpostos, ķirbjos, paprikā, tomātos, lapu dārzeņos (pētersīļu |
Antioksidanti | Kur atrodami |
priekštecis) | lapās, spinātos, lapu salātos, sīpollokos, skābenēs) u.c. |
Flavonoīdi – kvercitīns, rutīns,hesperidīns u.c. | Sīpolos, ķiplokos, lapu dārzeņos, paprikā, aronijās, brūklenēs, dzērvenēs, upenēs, ķiršos, pīlādžu un mežrozīšu augļos u.c. |
Antocianīni | Mellenēs, zilenēs, upenēs, dzērvenēs, ķiršos, bietēs u.c. |
Luteīns | Spinātos, lapu salātos, kolrābjos, kāpostos u.c. |
Likopēns | Tomātos, sarkanajā paprikā, sarkanajā kāpostā, bietēs u.c. |
Avots: LR Veselības ministrija
Foto: Burst