Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.
Antioksidanti dārzeņos, augļos un ogās

Antioksidanti dārzeņos, augļos un ogās

Antioksidanti ir bioloģiski aktīvas vielas, kuras organismā:
  • novērš šūnu membrānu bojājumus;
  • palēnina novecošanās procesus;
  • veicina sirds veselību;
  • aizsargā imūnsistēmu;
  • aizkavē vēža attīstību;
  • pazemina holesterīna līmeni asinīs.
Antioksidantu īpašības piemīt:
  • C un E vitamīniem, A vitamīna priekštecim beta karotīnam un citiem karotinoīdiem, piemēram, luteīnam, likopēnam;
  • minerālvielām – cinkam, mangānam; citām augu izcelsmes vielām, piemēram, augu polifenoliem.
 
Vairumu vielu, kurām piemīt antioksidantu īpašības, var pazīt pēc krāsas, ko tās piešķir dārzeņiem, augļiem un ogām, piemēram, likopēns tomātus padara sarkanus, antocianīni mellenes un zilenes – zili violetas, dzērvenes un ķiršus – sarkanus, bet bietes iekrāso purpura krāsā.
 
Antioksidanti Kur atrodami
Beta karotīns (A vitamīna Burkānos, smiltsērkšķu augļos, upenēs, dažādu šķirņu kāpostos, ķirbjos, paprikā, tomātos, lapu dārzeņos (pētersīļu
Antioksidanti Kur atrodami
priekštecis) lapās, spinātos, lapu salātos, sīpollokos, skābenēs) u.c.
Flavonoīdi – kvercitīns, rutīns,hesperidīns u.c. Sīpolos, ķiplokos, lapu dārzeņos, paprikā, aronijās, brūklenēs, dzērvenēs, upenēs, ķiršos, pīlādžu un mežrozīšu augļos u.c.
Antocianīni Mellenēs, zilenēs, upenēs, dzērvenēs, ķiršos, bietēs u.c.
Luteīns Spinātos, lapu salātos, kolrābjos, kāpostos u.c.
Likopēns Tomātos, sarkanajā paprikā, sarkanajā kāpostā, bietēs u.c.

 

Avots: LR Veselības ministrija

 

Foto: Burst