Kā dārzeņi, augļi un ogas palīdz saglabāt veselību?
Augļu un ogu atsvaidzinošo garšu rada organiskās skābes – citronskābe, ābolskābe, skābeņskābe. Savukārt, patīkamo garšu un smaržu piešķir ēteriskās eļļas. Šīs vielas rosina apetīti, veicina gremošanas sulu izdalīšanos un līdz ar to arī gremošanas sistēmas darbību. Dārzeņi, augļi un ogas satur arī dažādus fermentus, kas atvieglo ēdiena sagremošanu un fitoncīdus – vielas, kas spēj iznīcināt mikrobus.
Augļi un ogas palīdz saglabāt veselību.
-
Imunitāte ir organisma spēja pretoties noteiktiem infekcijas slimību ierosinātājiem. Imunitātes nodrošināšanā svarīgas ir uzturvielas – beta karotīns, C vitamīns, E vitamīns, A vitamīns un dzelzs, kas atrodamas dārzeņos, augļos un ogās.
-
Aptaukošanās veicina dažādu hronisku slimību attīstību (piemēram, sirds un asinsvadu slimības, 2. tipa cukura diabēts u.c.). Dārzeņu, augļu un ogu iekļaušana ikdienas uzturā palīdz saglabāt normālu ķermeņa masu.
-
Ateroskleroze ir artēriju sieniņu pārkaļķošanās. Tās kļūst cietas, neelastīgas un biezas. Aterosklerozes attīstību aizkavē dārzeņos, augļos un ogās esošie antioksidanti, tai skaitā A, C un E vitamīns, beta karotīns un flavonoīdi.
-
Hipertensijas jeb paaugstināta asinsspiediena cēlonis ir nātrija aizture organismā. Kālijs veicina nātrija izdalīšanos no organisma, tādēļ cilvēkiem ar hipertensiju rekomendējams ar dārzeņiem, augļiem un ogām bagāts, daudzveidīgs uzturs.
-
Anēmija ir pazemināts hemoglobīna daudzums asinīs, kas visbiežāk attīstās dzelzs vai citu minerālvielu, vitamīnu trūkuma dēļ. Dzelzs uzsūkšanos sekmē C vitamīns, tādēļ dzelzi saturošus pārtikas produktus, piemēram, gaļu, pākšaugus, zivis, ieteicams ēst reizē ar dārzeņiem, augļiem vai ogām, kas satur daudz C vitamīna.
-
Aizcietējumu cēlonis visbiežāk ir nepietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā. Dārzeņos, augļos un ogās esošās šķiedrvielas veicina zarnu darbību un palīdz novērst aizcietējumus.
-
Resnās zarnas slimību – kairinātas resnās zarnas sindroma, hemoroīdu, kolīta, divertikulozes u.c. slimību profilaksi nodrošina dārzeņos, augļos un ogās esošās šķiedrvielas.
-
Krūts, olnīcu, dzemdes kakla, priekšdziedzera vēža attīstību kavē uzturs, kas ir bagāts ar dārzeņiem, augļiem un ogām un satur maz tauku.
-
Taisnās zarnas vēža attīstību sekmē nepietiekams šķiedrvielu daudzums uzturā. Dārzeņos, augļos un ogās esošās šķiedrvielas ievērojami samazina vēža attīstības risku.
-
Dārzeņos, augļos un ogās esošie antioksidanti spēj neitralizēt brīvos radikāļus, kas organismā pastiprināti veidojas smēķējot. Tādējādi ir iespējams aizkavēt bronhu un plaušu vēža attīstību.
-
Dārzeņos, augļos un ogās ir vielas, kuras palīdz saglabāt acu veselību. Labas redzes nodrošināšanai uzturā jāiekļauj pietiekami daudz beta karotīna avotu. Beta karotīns organismā veido A vitamīnu, kas nepieciešams redzei. Zaļie lapu dārzeņi bagātīgi satur luteīnu, kas neļauj attīstīties kataraktai jeb lēcas apduļķojumam un pasargā no radzenes un tīklenes bojājumiem.
Avots: LR Veselības ministrija
Flat lay photo created by freepik - www.freepik.com