Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.
Āboli

Āboli

Āboli: glabāšanas laiks un uzglabāšana

Ābols nav tikai ābols. Pasaulē ir aptuveni 20 000 dažādu ābolu šķirņu. Tomēr tikai četras ābolu šķirnes aizņem aptuveni 70 procentus no tirgus Eiropā.
Ābolos ir vairāk nekā 30 vitamīnu un mikroelementu, tikai aptuveni 60 kilokalorijas, un atkarībā no šķirnes tiem ir ļoti ilgs glabāšanas laiks. Tāpēc ābols ir viens no populārākajiem augļiem Latvijā. Bet kāds ir pareizais ābolu uzglabāšanas veids un cik ilgi augļi faktiski glabājas?

Cik ilgi glabājas āboli?

Ābolu glabāšanas laiks ir ļoti atšķirīgs. Tas svārstās no dažām dienām līdz vairākiem mēnešiem. Derīguma termiņš ir atkarīgs no attiecīgās ābolu šķirnes. Piemēram, ir šķirnes, kas glabājas mazāk nekā nedēļu. Ābolu šķirnes, piemēram, Melrose un Jonagold, savukārt saglabājas svaigas ļoti ilgu laiku.

Kad āboli ir slikti?

Tāpat kā ar jebkuru citu pārtiku, pelējums ir visredzamākā pazīme, ka ābols ir sabojājies. Citas pazīmes ir nedaudz sakrokojusies miza vai brūngana krāsa. Turklāt ābols laika gaitā zaudē mitrumu un aromātus. Svaigs ābols parasti ir bagātīgs krāsās, kraukšķīgs un bez sasitumiem.

Vai jūs varat sasaldēt ābolus?

Āboli nav viens no tiem augļu veidiem, kurus var droši sasaldēt, jo tajos ir pārāk daudz ūdens . Šķidrums sasalstot paplašināsies, sabojājot ābola konsistenci. Rezultātā augļi zaudē arī savu aromātu . Tomēr, ja saldēšanai nav alternatīvas, ābolus vajadzētu sasaldēt gabalos . Ābolu gabaliņus iepriekš vajadzētu blanšēt. 

Vislabāk sasaldēt, ja no ābola iepriekš izveido biezeni. Jo ābolu mērce labi saglabājas sasaldēta 

Kāds ir labākais veids, kā uzglabāt ābolus?

Ideāli ābolu uzglabāšanas apstākļi ir temperatūra no 0 līdz 5 grādiem pēc Celsija , augsts mitrums un tumša vieta . Tāpēc piemērotas uzglabāšanas vietas ir tumšs pagrabs, sala necaurlaidīga garāža vai vēsi bēniņi. Savukārt ābolu uzglabāšana augļu bļodās uz bufetes nav ideāla . Tādā veidā ābols var ātrāk sabojāties.
Turklāt ābolus nevajadzētu glabāt citu augļu vai dārzeņu tuvumā, jo tie rada nogatavošanās gāzi etilēnu. Tas paātrina blakus esošo augļu un dārzeņu nogatavošanās procesu.

  • Uzglabāšanas temperatūra: 0 - 5 grādi pēc Celsija
  • nav jutīgs pret aukstumu
  • nogatavošanās