Savojas kāposti
Savojas kāposti: glabāšanas laiks un uzglabāšana
Savojas kāposti vai itāļu kāposti. Papildus daudziem nosaukumiem savojai ir arī daudz vērtīgu uzturvielu. Kāposti satur daudz C vitamīna, B6 vitamīna un kālija. Savojas kāposti satur arī citas uzturvielas, piemēram, dzelzi, fosforu, folijskābi un K vitamīnu.
Kāpostus virtuvē var izmantot dažādos veidos, un tos var ēst neapstrādātus vai termiski apstrādātus. Tāpat kā citi kāpostu veidi, tas tiek uzskatīts par klasisku ziemas dārzeņu, taču tas ir pieejams visu gadu. Daudz aromātiskāka ir tā sauktā ziemas savoja, kas tiek novākta tikai ziemā. Šeit varat uzzināt, kā savojas kāpostus var pagatavot ilgāk un kad tie ir slikti.
Cik ilgi savoja uzglabājas?
Runājot par savojas glabāšanas laiku, tiek izšķirtas vasaras un ziemas savojas.
Ziemas savojas glabāšanas laiks:
- Ziemnas savojas kāpostus ledusskapja dārzeņu nodalījumā var uzglabāt apmēram vienu līdz divas nedēļas.
Vasaras savojas derīguma termiņš:
- Savukārt vasaras savojas kāpostus ledusskapī var uzglabāt apmēram divas līdz trīs dienas.
Kopumā savojas var sasaldēt līdz desmit mēnešiem. Pagrabā kāpostus var uzglabāt līdz divām nedēļām. Pērkot lielveikalā, derīguma termiņš var tikt saīsināts, jo nevar precīzi noteikt iepriekšējo glabāšanas laiku.
Kad savojas kāposti ir slikti?
Svaigos savojas kāpostus var atpazīt pēc kraukšķīgām un svaiga izskata lapām. Arī tā saskarnei vajadzētu izskatīties sulīgi. Savukārt tumši plankumi un citas krāsas izmaiņas liecina par dārzeņa bojāšanos. Savoju tad vairs nevajadzētu ēst.