Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.
Piens un piena produkti

Piens un piena produkti

Katru dienu uzturā lietojiet 2 – 3 porcijas pienu vai skābpiena produktus.

Vienas porcijas piemērs: 

  • nesaldināts piens vai skābpiena produkts, piemēram, kefīrs, paniņas, bezpiedevu jogurts – viena glāze; 
  • siers – viena šķēle jeb 30 g; 
  • biezpiens – 100 g.

Piens un piena produkti satur vērtīgas uzturvielas, īpaši olbaltumvielas un kalciju. Iekļaujiet pienu un piena produktus uzturā katru dienu!.

Kalcijs nodrošina kaulu un zobu attīstību, nodrošina to veselību dzīves laikā, kā arī piedalās asinsreces procesā. Kalcija daudzums pienā un piena produktos ar samazinātu tauku saturu būtiski neatšķiras no kalcija satura pārējos piena produktos. Tomēr ņemiet vērā, ka lai arī siers ir labs kalcija avots, tas var saturēt arī daudz tauku un sāls, tāpēc izvēlieties mazāk sāļos un treknos sierus, piemēram, svaigo sieru vai mocarellas sieru.

Ieteicams izvēlēties liesus piena produktus bez pievienota cukura vai sāls. Uzturā iekļaujiet pienu, kurā tauku saturs nepārsniedz 2,5%. Ierobežojiet saldā un skābā krējuma izmantošanu ēdienu pagatavošanā, jo tie satur daudz piesātināto taukskābju, toties ļoti maz olbaltumvielu un minerālvielu.

Piesātinātās taukskābes nav absolūti nepieciešamas cilvēka uzturā, tās sniedz organismam papildu enerģiju, bet pārlieku iekļaujot tās uzturā var palielināties liekā svara risks un holesterīna līmenis asinīs.

Tāpat nav ieteicams ikdienas uzturā iekļaut piena produktus ar paaugstinātu olbaltumvielu daudzumu. Šādi produkti ir paredzēti noteiktiem mērķiem un atsevišķām patērētāju grupām, piemēram, sportistiem vai senioriem, ja ir grūtības ar citiem pārtikas produktiem uzņemt nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu. Uzņemot pārāk daudz uzturā olbaltumvielas, palielinās liekā svara un aptaukošanās risks.

Ieteikumi: 

  • ēdienu pagatavošanā krējumu aizstāt ar kefīru, paniņām, rjaženku, bezpiedevu jogurtu, tīrkultūru vai citu skābpiena produktu ar zemāku tauku saturu; 
  • saldā krējuma vietā kafijai vai tējai pievienojiet pienu; 
  • izvēlēties biezpienu ar tauku daudzumu līdz 5 %.

 

Avots: LR Veselības ministrija