Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.
Bumbieri

Bumbieri

Bumbieri: glabāšanas laiks un uzglabāšana

Bumbieru mizā un zem tās ir daudz vitamīnu. Sēklotnes satur lielu daudzumu minerālvielu, stimulē vielmaiņu, ir drenējoša iedarbība un stiprina nervus.

Augļos, kas sastāv no aptuveni 82 procentiem ūdens, ir aptuveni 55 kcal uz 100 g, un tie ir vieglāk sagremojami nekā daudzi citi augļu veidi, piemēram, āboli.

Bumbieriem ir ļoti gara sezona. Ražas novākšanas laiks ir no jūlija līdz decembrim. Jūlijā tiek novāktas pirmās vasaras bumbieres, kuras nevar ļoti ilgi uzglabāt. Rudenī seko ziemas bumbieri. Tos var uzglabāt ilgāk. Bet kam jāpievērš uzmanība, uzglabājot un cik ilgi bumbieri uzglabājas? 

Cik ilgi bumbieri glabājas?

Bumbieru glabāšanas laiks ir ļoti atšķirīgs. Uzglabāšanas laiks ir atkarīgs arī no bumbieru šķirnes: 

  • Ledusskapī bumbierus var uzglabāt 2 līdz 5 mēnešus.
  • Saldētus bumbierus var uzglabāt līdz 10 mēnešiem.
  • Konservētus bumbierus var uzglabāt līdz 2 gadiem.

Kad bumbieri ir slikti?

Bumbierus parasti pārdod negatavus, jo tie ir jutīgi pret spiedienu. Tā kā augļi nogatavojas, bumbieri ir gatavi patēriņam pēc dažām uzglabāšanas dienām istabas temperatūrā. Tomēr augļi var ātri sabojāt, ja tos uzglabā pārāk ilgi. Sliktos bumbierus var atpazīt pēc tā, ka mīkstumam ir bieza konsistence. Turklāt iespiedumi veicina strauju pelējuma augšanu.

Vai jūs varat sasaldēt bumbierus?

Būtībā bumbierus var sasaldēt. Tomēr augļiem saldētavā notiek dažas izmaiņas. Zem nulles temperatūra padara augļus mīkstus. Tāpēc bumbierus pēc atkausēšanas vajadzētu izmantot nevis pārstrādāt augļu salātos, bet gan biezputrai vai kompotam.
Ja vēlaties augļus sasaldēt, sagrieziet tos mazos gabaliņos un izņemiet serdi un kātiņu. Pēc tam pievienojiet nedaudz cukura un citrona sulas. Tas novērš neizskatīgu brūnu krāsojumu. 
Pēc tam bumbieru gabaliņus iesaiņo saldētavas maisiņā vai plastmasas kastē un ievieto saldētavā. Marķējiet iepakojumu ar pašreizējo datumu, lai varētu noteikt uzglabāšanas laiku. Ar pastāvīgu dzesēšanu, uzglabāšana sasaldētā stāvoklī ir iespējama līdz diviem gadiem.

Kāds ir labākais veids, kā uzglabāt bumbierus?

Uzglabājot, pirmā lieta, kas jāņem vērā, ir bumbieru veids. Ne visas bumbieru šķirnes var uzglabāt. Šķirnes, kas nogatavojas vasarā nav īpaši izturīgas, un tās var uzglabāt tikai dažas dienas. Bumbieru šķirnes, kas nogatavojas vēlā rudenī, var uzglabāt līdz diviem mēnešiem.

Bumbieriem patīk vēsas un mitras telpas ar zemu skābekļa saturu. Ideālas uzglabāšanas vietas ir, piemēram, vēss pagrabs, dārza nojume vai garāža. Uzglabāšanai augļus vislabāk iepakot plastmasas maisiņā ar pēc iespējas mazāku skābekļa daudzumu. Te gan jāpiebilst, ka maisā tiek izveidotas divas vai trīs spraugas, lai ūdens varētu izplūst un augļos neveidotos pelējums. Ledusskapja dārzeņu nodalījums ir vēl viena ideāla vieta uzglabāšanai. Šeit dominē arī labi augļu uzglabāšanas apstākļi.

Bumbierus nedrīkst uzglabāt kopā ar augļiem un dārzeņiem, kas rada nogatavošanās gāzi etilēnu.

  • Uzglabāšanas temperatūra: 0 - 5 grādi pēc Celsija
  • nav jutīgs pret aukstumu
  • nogatavošanās