Cidonijas
Cidonijas: derīguma termiņš un uzglabāšana
Cidonijas ir ļoti labas, jo tajās ir augsts vitamīnu un minerālvielu saturs. Galvenokārt tās nodrošina daudz C vitamīna un tām ir drenējoša iedarbība. Tie satur arī citas minerālvielas, piemēram, kāliju, kalciju un fosforu. Cidonijas var ēst kā ievārījumu vai kompotā.
Cik ilgi cidonijas glabājas?
- Vietā ar 0 līdz 2 grādiem pēc Celsija negatavās cidonijas var uzglabāt līdz 3 mēnešiem.
- Jau nogatavojušās cidonijas var glabāt apmēram nedēļu.
- Neatdzesētas cidonijas uzglabāsies līdz trim dienām.
- Cidonijas var sasaldēt līdz pat gadam.
Kad cidonijas ir sliktas?
Svaigām cidonijām ir gluda virsma un tās atgādina ābolu un bumbieru maisījumu. Atkarībā no gatavības pakāpes augļiem ir salda līdz skābena garša. Tāpēc nevajadzētu uzreiz izmest cidonijas, kas garšo nedaudz skābas.
Sliktās cidonijas var atpazīt pēc brūniem vai slapjiem plankumiem. Taču tas tieši nenozīmē, ka augļus vairs nevar ēst. Bieži vien pietiek ar plankumu noņemšanu. Visu cidoniju nedrīkst ēst, ja tā ir sapelējusi.
Vai jūs varat sasaldēt cidonijas?
Lai augļus varētu baudīt visu gadu, cidoniju vajadzētu sasaldēt. Saldējot jāņem vērā, ka augļiem jābūt pilnībā sausiem, pretējā gadījumā veidosies ledus kristāli, kas padarīs cidonijas mīkstas.
Noderīga ir arī iepriekšēja sasaldēšana. Augļus sadala uz paplātes un uzglabā saldētavā apmēram 2 - 3 stundas. Pēc tam cidonijas var pārlikt saldētavas maisiņā vai citā traukā. Lai pēc iespējas saglabātu cidonijas garšu, augļu gabaliņus pirms sasaldēšanas vēlams blanšēt.
Kā vislabāk uzglabāt cidonijas?
Vislabāk cidonijas neglabāt kopā ar citiem augļiem, jo tie vienmēr izdala intensīvus aromātus. Pirms uzglabāšanas ir svarīgi arī pārliecināties, ka tiek atlasītas tikai cidonijas bez sasitumiem, jo augļi ir piemēroti uzglabāšanai tikai tad, ja tie ir vislabākajā stāvoklī.
Cidonijas vislabāk uzglabāt ledusskapī ar piestiprinātām kauslapiņām vai kātiem. Tos vajadzētu noņemt tikai īsi pirms lietošanas. Arī cidonijas nevajadzētu glabāt vienu uz otras, bet gan blakus. Tas pagarina uzglabāšanas laiku un nav spiediena punktu.
- Uzglabāšanas temperatūra: no 0 līdz 5 grādiem pēc Celsija
- nav jutīgs pret aukstumu
- nogatavošanās