Left Turpināt iepirkties
Jūsu pasūtījums

Jūsu grozā nav nevienas preces

Veikals pasūtījumus nepieņem.
Kazenes

Kazenes

Kazenes: glabāšanas laiks un uzglabāšana

Kazenes ne tikai garšo neticami garšīgi un daudzveidīgi pagatavojamas virtuvē, tās satur arī daudz veselīgu uzturvielu.

Tās ir bagātas ar C vitamīnu, folijskābi un dzelzi. Turklāt garšīgās ogas ir arī laba uzkoda ar tikai 43 kalorijām uz 100 g.

Kazeņu sezona Latvijā ir no jūnija līdz septembrim. Tā kā kazenes ir ļoti jutīgas, tās nekavējoties jāēd. Ja ogas joprojām ir jāuzglabā, jāņem vērā dažas lietas. Šeit var uzzināt, kas jāņem vērā, uzglabājot kazenes un cik ilgi augļus var uzglabāt. 

Cik ilgi glabājas kazenes?

Kazenes ir ārkārtīgi delikātas un nav piemērotas ilgstošai uzglabāšanai. Ideālā gadījumā augļus vajadzētu ēst iegādes dienā.

Ja kazenes nevar ēst uzreiz, atkarībā no uzglabāšanas veida tās var uzglabāt šādi 

  • Ledusskapī kazenes uzglabāsies vienu līdz septiņas dienas.
  • Saldētas kazenes var uzglabāt vismaz 12 mēnešus.

Kad kazenes ir sliktas?

Krāsas maiņa, iespiesti plankumi vai sulas noplūde var liecināt par sēnīšu invāziju. Šajā gadījumā kazenes vairs nav ēdamas un vairs nav derīgas lietošanai pārtikā. Tas pats attiecas uz gadījumiem, kad ogas sāk pelēt. Svaigas un jau nogatavojušās kazenes ir tumšā krāsā. Lai gan spīdīgās ogas izskatās garšīgākas, matēta krāsa liecina, ka ogas ir nogatavojušās.

Vai jūs varat sasaldēt kazenes?

Jā, kazenes var sasaldēt. Īpaši svarīgi, lai ogas pirms sasaldēšanas būtu pilnībā izžuvušas. Ja ogas joprojām ir mitras, sasalšanas procesā var rasties sala bojājumi. Kazenes vislabāk ir iepriekš sasaldēt uz paplātes. Pēc apmēram 2 līdz 3 stundām saldētavā ogas  var pārlikt citā traukā vai saldētavas maisiņā. Atkausēšanas laikā jums vajadzētu veltīt laiku. Ja kazenes tiek atkausētas pārāk ātri, tās kļūs ļoti mīkstas.

Kāds ir labākais veids, kā uzglabāt kazenes?

Kazenes vienmēr jāuzglabā vēsas un nemazgātas. Ja ogas pirms atdzesēšanas nomazgā, pelējums var attīstīties ātrāk.

Etiķa vanna var vēl vairāk pagarināt glabāšanas laiku. Lai to izdarītu, bļodā ielej vienu daļu (piemēram, ēdamkaroti vai tasi) baltā etiķa un trīs daļas remdena ūdens. Pēc tam kazenes uz dažām minūtēm ievieto etiķa vannā. Pēc tam ogas var mazgāt ar ūdeni. Pēc pamodināšanas kazenes maigi nosusina uz papīra dvieļiem un novieto uz šķīvja vai bļodā, kas izklāta ar papīra dvieļiem uzglabāšanai.

Vislabāk to uzglabāt ledusskapja dārzeņu nodalījumā.

  • Uzglabāšanas temperatūra: no 0 līdz 2 grādiem pēc Celsija
  • nav jutīgs pret aukstumu
  • nenogatavojas