Fenhelis
Fenhelis: derīguma termiņš un uzglabāšana
Fenhelis ir pazīstams ne tikai kā dārzenis. Ziedus un augļus (sēklas) izmanto arī kā tēju vai garšvielu.
Fenheļa sīpoli ir bagāti ar C vitamīnu, minerālvielām un antioksidantiem. Augstākā sezona ir no jūnija līdz oktobrim.
Cik ilgi fenhelis uzglabājas?
- Fenheli var sasaldēt vismaz sešus mēnešus, ja tas ir iepriekš blanšēts.
- Fenheli bez ledusskapja var uzglabāt divas līdz trīs dienas.
- Uzglabājot pagrabā, fenheli var uzglabāt pat vairākas nedēļas.
Kad fenhelis ir kaitīgs?
Pēc fenheļa zaļumiem var pateikt, vai dārzeņi vēl ir svaigi vai jau sabojājušies. Ja auga plānās lapas no ārpuses jau ir ļenganas, fenheli labāk nepirkt, jo parasti zaļajam kātiņam un baltajam sīpolam jābūt stingram. Turklāt zilumi un tumšas krāsas izmaiņas liecina, ka fenhelis vairs nav labs.
Vai jūs varat sasaldēt fenheli?
Jā, fenheli var sasaldēt. Nav svarīgi, vai jūs to blanšējat vai ieliekat to neapstrādātu saldētavā. Tomēr fenheli vēlams blanšēt, jo tas pagarina tā glabāšanas laiku un saglabā gan aromātu, gan vitamīnus. Fenheļa zaļumus vajadzētu sasaldēt atsevišķi un termiski neapstrādātus.
Blanšējot fenheli, tas uzreiz pēc tam jānoskalo ar aukstu ūdeni, lai pārtrauktu gatavošanas procesu. Pēc tam fenheli var viegli iepakot saldētavas maisiņā. Pārliecinieties, ka saldētavas maisiņā vairs nav gaisa.