Kartupeļi
Kartupeļi: derīguma termiņš un uzglabāšana
Latviešu virtuvēs bieži pasniedz kartupeļus.
Tas nav nekāds brīnums, jo bumbuļus var kombinēt dažādi, turklāt tie ir ļoti veselīgi. Tie satur daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu.
Tas nav nekāds brīnums, jo bumbuļus var kombinēt dažādi, turklāt tie ir ļoti veselīgi. Tie satur daudz šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu.
Lielākajai daļai kartupeļu šķirņu sezona ir no jūlija līdz oktobrim. Tomēr krājuma preces ir pieejamas pārējā gada laikā. Kartupeļi ir ļoti izturīgi attiecībā uz glabāšanas laiku, un tos var uzglabāt ilgu laiku. Tomēr ir jāņem vērā dažas lietas. Šeit jūs varat uzzināt, kas padara kartupeļus uzglabājamus un kad kartupeļi ir slikti.
Cik ilgi kartupeļi uzglabājas?
Kartupeļu glabāšanas laiks, atšķirībā no citiem dārzeņiem, ir diezgan garš. Pareizi uzglabājot, tos var uzglabāt vairākus mēnešus.
- Tikai jaunos kartupeļus nedrīkst uzglabāt ilgāk par divām nedēļām.
- Saldētu kartupeļu glabāšanas laiks ir aptuveni 12 mēneši.
- Saldētu kartupeļu ēdienu glabāšanas laiks ir aptuveni trīs mēneši.
Kad kartupeļi ir slikti?
Pat ja bieži tiek pieņemts, ka kartupelis vairs nav ēdams, kad izdīgst pirmie asni, tas ir iespējams. Asnus var noņemt kopā ar mizu, un pēc tam kartupeļus apstrādā kā parasti.
Kartupeļus vajadzētu izmest tikai tad, kad asni ir aptuveni piecus centimetrus gari, jo bumbuļu iekšpusē var būt izveidojies pārāk daudz toksiskā solanīna. Arī kartupeļiem ar laiku bieži rodas zaļi plankumi, kas satur arī toksisko vielu solanīnu. Bet, ja tos dāsni izgriež, kartupeli joprojām var ēst.
Kartupeļus vajadzētu izmest tikai tad, kad asni ir aptuveni piecus centimetrus gari, jo bumbuļu iekšpusē var būt izveidojies pārāk daudz toksiskā solanīna. Arī kartupeļiem ar laiku bieži rodas zaļi plankumi, kas satur arī toksisko vielu solanīnu. Bet, ja tos dāsni izgriež, kartupeli joprojām var ēst.