Puravi
Puravi: glabāšanas laiks un uzglabāšana
Tāpat kā sīpoli un ķiploki, arī puravi pieder pie narcišu dzimtas. Puravs kā dārzeņu un garšvielu augs ir kultivēts jau vismaz 4000 gadu. Tas satur arī daudzus vitamīnus, minerālvielas un mikroelementus, tāpēc to uzskata par atzītu ārstniecības augu.
Eiropā puravus svaigus no lauka var novākt visu gadu. Atkarībā no sezonas ir jānošķir vasaras un ziemas puravi. Vasaras puravi audzē pavasarī un novāc siltajos mēnešos. Ziemas puravi tiek novākti tikai aukstajos mēnešos. Pat ja lielveikalā svaigus puravus var nopirkt visu gadu, ir situācijas, kad dārzeņus nepieciešams uzglabāt īsu vai ilgu laiku. Šeit var uzzināt, kam jāpievērš uzmanība, uzglabājot un kā vislabāk sasaldēt puravi.
Cik ilgi glabājas puravi?
- Pareizi uzglabājot, puravi ledusskapī var uzglabāt apmēram nedēļu vai divas.
- Saldētu puravi var uzglabāt apmēram desmit līdz divpadsmit mēnešus.
- Puravu glabāšanas laiks vēsā, tumšā, sausā vietā ir apmēram trīs līdz četras nedēļas.
Kad puravi ir slikti?
Jau pērkot vajadzētu pievērst uzmanību kvalitātei. Svaigus puravus var atpazīt pēc stingras saknes un stingra kātiņa. Ja lapas jau nokrīt un puravi ir saplaisājuši vai mainījuši krāsu, tas liecina par dārzeņa bojāšanos.
Vai jūs varat sasaldēt puravi?
Jā, jūs varat sasaldēt puravi. Puravus ieteicams sagriezt mazās šķēlītēs. Pirms sasaldēšanas puravus vajadzētu arī blanšēt. Lai to izdarītu, uz dažām minūtēm ievietojiet puravi vārošā, viegli sālītā ūdenī. Pēc tam vēlreiz noskalojiet dārzeņus ar aukstu ūdeni. Tagad puravus saliek pa porcijām saldētavas maisiņos un liek saldētavā. Puravus var sasaldēt līdz 12 mēnešiem.
Kāds ir labākais puravu uzglabāšanas veids?
Puravi var uzglabāt ledusskapī, saldētavā vai tumšā, vēsā un sausā vietā. Puravus vislabāk glabāt ledusskapja dārzeņu nodalījumā. Tā kā puravi var pārnest savu garšu uz citiem pārtikas produktiem, ieteicams ietīt puravi plastmasas maisiņā. Turklāt puravi ir jutīgi pret nogatavošanās gāzi etilēnu. Šo gāzi izdala, piemēram, tomāti vai āboli. Ja iespējams, puravu nevajadzētu uzglabāt tieši blakus šiem pārtikas produktiem.
- Uzglabāšanas temperatūra: 0 – 1 grāds pēc Celsija
- nav jutīgs pret aukstumu
- nenogatavojas