Sīpoli
Sīpoli: derīguma termiņš un uzglabāšana
Latviešu virtuvēs bieži izmanto sīpolus. Sīpolu var ēst neapstrādātu, vārītu vai ceptu, un to pat uzskata par ārstniecības augu, jo sīpoliem piemīt pretiekaisuma iedarbība un tos izmanto, piemēram, kā līdzekli pret saaukstēšanos un gripu.
Sīpoli Latvijā ir pieejami visu gadu. Tomēr parasti tie ir pieejami tikai lielos daudzumos, kas nozīmē, ka tie ir pareizi jāuzglabā, lai nodrošinātu ilgu glabāšanas laiku. Šeit varat uzzināt, kā sīpoli tiek uzglabāti un kad tie sabojājas.
Cik ilgi sīpoli uzglabājas?
Uzglabāšanas laiks ir atkarīgs no sīpolu šķirnes. Pavasarī vai vasarā novāktie sīpoli neuzglabājas tik labi kā citu/vēlo šķirņu sīpoli.
- Sagrieztus sīpolus var uzglabāt ledusskapī 4-5 dienas.
- Tumšā, sausā, vēsā vietā nesagriezti sīpoli var uzglabāt mēnešus.
- Sīpolus var sasaldēt līdz pat gadam.
Kad sīpoli ir slikti?
Svaigu sīpolu var atpazīt pēc tā, ka tas ir stingrs un sauss. Ja sīpols ir kļuvis mīksts vai slikti smaržo, to vairs nevajadzētu ēst. Tumši plankumi uz augšējās ādas vai apakšējos slāņos liecina arī par puvi un pelējumu.