Pilngraudu produkti
Ieteicamais graudaugu un kartupeļu daudzums dienā ir 550 g vai 4 – 6 porcijas dienā.
Viena porcija ir, piemēram:
- 1 – 2 šķēles maizes (vieglāka maize, piemēram, kliju maizes 2 šķēles, bet rudzu maize 1 šķēle);
- pusglāze līdz glāze vārītu makaronu, putraimu vai griķu vai citu graudaugu putras;
- viens vidēja lieluma vārīts kartupelis.
Graudaugu produkti nodrošina organismu ar nepieciešamo enerģiju, olbaltumvielām, šķiedrvielām jeb balastvielām, minerālvielām (galvenokārt, kāliju, kalciju un magniju) un vitamīniem (folskābi, B6 vitamīnu).
Cilvēkam nepieciešams regulāri uzņemt 25 līdz 35 g šķiedrvielu dienā. Graudaugi tiek uzskatīti par labākajiem šķiedrvielu avotiem uzturā. Iekļaujot ikdienas uzturā šķiedrvielām bagātus pilngraudu produktus, piemēram, rudzu un pilngraudu maizi, pilngraudu makaronus, brūnos rīsus, auzu pārslu putru, iespējams stiprināt imunitāti, mazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī dažu veidu onkoloģiskām slimībām.Šķiedrvielas labvēlīgi ietekmē vielmaiņu, regulē holesterīna un glikozes līmeni asinīs, rada sāta sajūtu, kā arī veicina gremošanu un regulāru vēdera izeju.
Pulētie jeb baltie rīsi, mannas putraimi, augstākā labuma jeb 1.šķiras milti un citi līdzīgi produkti satur maz šķiedrvielu, kā arī ievērojami mazāk vitamīnu un minerālvielu. Šādi produkti tiek uzskatīti par mazāk vērtīgiem uzturā un tos ieteicams uzturā iekļaut retāk un mazākos daudzumos.
Lai dažādotu uzturu ieteicams lietot ne tikai graudaugu produktus, bet papildināt ēdienkarti arī ar kartupeļiem. Kartupeļi ir labs kālija avots, bet tie satur mazāk šķiedrvielu salīdzinājumā ar graudaugiem. Kartupeļus ieteicams vārīt, sautēt vai cept cepeškrāsnī bez taukvielām vai ar mazu augu eļļas daudzumu.
Rūpnieciski ražoti produkti no graudaugiem mūsdienās bieži tiek pagatavoti, izmantojot daudz pievienota cukura. Savukārt produkti no kartupeļiem ir ar lielu eļļas un pievienotā sāls daudzumu. Tāpēc ieteicams izvairīties uzturā lietot graudaugu produktus ar pievienoto cukuru, piemēram, saldinātas brokastu pārslas, cepumus, saldas ātri pagatavojamās putras, kā arī sāļās kartupeļu uzkodas, piemēram, kartupeļu čipsus.
Avots LR Veselības ministrija